Dobře hospodařit s potravinami, a díky tomu ušetřit i několik tisíc ročně? Poradíme, jak na to

Dobře hospodařit s potravinami, a díky tomu ušetřit i několik tisíc ročně? Poradíme, jak na to

Potraviny se poměrně kazí. Proto jich i poměrně dost vyhazujeme. Jenže předtím jsme je museli koupit a zaplatit za ně v obchodě – mnohdy ne zrovna málo. Vyhazujeme tedy nejen potraviny, ale i své peníze. A to samozřejmě nikdo nechce. Jenže, jak to udělat, aby se potraviny nemusely vyhazovat? Tady je několik užitečných rad sestavených podle druhu potravin.

Pečivo

Pečivo, pokud jej nakoupíme hodně, buď ztvrdne, nebo zplesniví. A výhodné ceny pečiva, jak jej nabízí Lidl leták, k velkým nákupům opravdu lákají. Ztvrdnutí není až takový problém, i se starým nebo zcela suchým pečivem se dá kouzlit. A výsledkem je spousta pokrmů, které celá rodina jistě ocení. Jakých?

Například minimálně strouhanka z rohlíků, kterou pak použijete na obalení masa, hub nebo zeleniny. Strouhankou se dobře zahustí sekaná (i zeleninová) nebo se hodí do štrůdlu, aby vypila přebytečnou šťávu z jablek.

Ze staršího pečiva pak vykouzlíme i houskový či hrnkový knedlík, rohlíkovou pizzu, topinky nebo strouhaný suchý chléb, který dokonale zahustí polévky či guláše – i ty houbové nebo zeleninové. Starší pečivo se dá dobře rozpéct. A chutná pak jako čerstvé. Jen je před rozpékáním musíme potřít vodou.

Vyhnout se tedy musíme jen plesnivění pečiva. A jak to udělat? Pečivo nesmí zůstat dlouho uzavřené v sáčku nebo v plastové nádobě, která nevětrá. Proto se vyplatí chlebník. Ten je vždy vyroben tak, aby vytvořil vhodné mikroklima právě pro pečivo. Chléb ještě můžeme v chlebníku udržovat zabalený v textilní utěrce.

A pokud spotřebujeme jen minimum pečiva, uchováváme ho v lednici. Anebo můžeme přebytky hned zčerstva zamrazit, pak jednotlivé kousky vyndávat z mrazáku přesně tak, jak je budeme potřebovat. Takto se plesnivění a vyhazování pečiva dokonale vyhneme.

Ovoce

Ovoce musíme dělit na to, které vydrží v kuchyni dlouho a které se naopak velmi rychle kazí. Největšími „držáky" jsou jablka, rybíz a zahradní borůvky. Některé odrůdy peckovin také. Z exotiky jsou to pak citrusy, avokádo, ananasy, liči nebo i banány. Naopak třešně, maliny nebo jahody plesniví a hnijí téměř před očima.

Proto ovoce náchylné ke kažení kupujeme jen tehdy, když víme, že je ještě ten den nebo hned další den spotřebujeme. Ale někdy se čekání ani do dalšího dne nevyplatí. A ovoce, které vydrží delší dobu, můžeme kupovat takzvaně do zásoby, aby bylo při ruce, když na něj přijde chuť.

ovoce skladujeme na vzdušném místě a ve vzdušné nádobě. Nikdy v těch plastových pytlících, ve kterých jsme si je přivezli domů. Ovoce musí dýchat, aby se nezapařilo a nevytvořily se na něm podmínky vhodné pro množení plísně a hniloby.

Přebytečné ovoce, o kterém víme, že prostě nezvládneme sníst, můžeme usušit, zamrazit, případně zavařit. Receptů na to je plný internet, stačí trochu hledat. Tenhle postup je výhodný v době, kdy je sezona některého ovoce – takže se prodává levněji a i ve vyšší kvalitě. Stačí sledovat Kaufland leták a výhodné sezónní nákupy ovoce máte v malíčku.

Rychle se kazící ovoce můžeme použít do koláčů. Přepečením se totiž proces kažení zpomalí. A pokud koláč posypeme drobenkou a zapečeme, ani maliny či jahody se v něm nezkazí ani za týden – pokud koláč dáme do lednice.

Zelenina

Pro zeleninu platí podobná pravidla, jako pro ovoce. Zelenina se sice nekazí tak rychle jako některé druhy ovoce, ale také v lednici občas najdeme shnilou okurku nebo mrkev. Přebytečnou zeleninu zamrazíme nebo sterilujeme. Lze ji i usušit a před použitím na pár hodin namořit do vody. Sušení zeleniny není úplně snadné, ale pomůže s tím sušička zeleniny, kterou za rozumnou cenu koupíte třeba na Lidl.cz.

Vynikající jsou i smažené zeleninové lupínky, které jistě budou chutnat i notorickým odmítačům zeleniny. A zkoušeli jste zeleninové koláče, dnes s oblibou nazývané z francouzštiny quiche (kyš)? Jsou vynikající a zelenina v nich také déle vydrží, podobně jako ovoce ve sladkých koláčích.

Maso

Maso, které hned nespotřebujeme, patří do mrazáku. Případně tepelně upravit (upéct, uvařit, podusit) a zakonzervovat, tedy třeba zavařit do sklenic. Jen pozor, maso se zavařuje alespoň hodinu na 100 stupních, aby bylo jisté, že všechny zárodky čehokoliv se dokonale zničily.

Mléko a mléčné výrobky

S mlékem je kříž, kazí se poměrně rychle. Tedy, vyjma toho krabicového. Pokud spotřebujete málo mléka, ale stejně jej chcete mít doma, kupujte krabicové, které je pasterované na velmi vysokou teplotu, navíc je v krabici, která neposkytuje mikrobům dobré podmínky k množení.

Čerstvé mléko se musí kupovat pravidelně a v menším množství. Pokud vám zkysne, nevylévejte ho. Nechte ho dva dny v teple a pak jej zahřejte na sporáku na cca 65 – 70 stupňů. Hmota se vysráží a vy budete mít domácí tvaroh i syrovátku. Tvaroh na cokoliv a syrovátku třeba do polévky.

Mléčné výrobky jsou dnes velmi trvanlivé. Tedy ty, co se prodávají v sítích super a hypermarketů. Pokud kupujete na farmářských trzích nebo v prodejnách s domácími produkty, kupujte jen malé množství, a co nejdříve spotřebujte. Mnoho mléčných výrobků lze však i zamrazit.

Káva

Káva ztrácí na kvalitě velmi rychle. Hlavně mletá. Pomůže uskladnění v mrazáku. Před tím, než ji chcete použít, ji vyndejte z mrazáku s asi pěti až desetiminutovým předstihem – podle použitého množství.

Těstoviny a obilniny

Tyhle potraviny vydrží i roky. Jen je musíte skladovat v suchu, a pokud možno i v temnu. Jejich obaly by měly zůstat neporušené, aby se do nich nepustili moli. Jenže moli mnohdy umějí prokousat i silnější platový sáček, takže zárukou úspěchu je prevence proti molům.

Pokud jsou pytlíky s těstovinami nebo obilninami již načaté, tak je buď pevně zavřete svorkami, nebo je přesypte do vzduchotěsných nádob. Ty bývají jak keramické, tak skleněné nebo i levnější plastové. Zde jsou načaté těstoviny a obilniny v mnohem větším bezpečí.

Pozor na obilniny natural, rychle stárnou. Jedná se například o natural rýži nebo o jáhly, quinou či další typy obilnin, které jsou prodávané i s klíčky a slupkou. Rychle stárnou a získávají nepříjemnou pachuť. tyto kupujeme jen v množství, které spotřebujeme v řádu několika týdnů, maximálně tří měsíců.

Mouky

Mouky také vydrží dlouhé měsíce. Ale jen ty bílé. Mouky celozrnné a s klíčky vydrží jen omezenou dobu. Často se do mouky pouštějí breberky mnoha druhů, proto mouku na delší skladování dáváme do více obalů a chráníme domácnost od molů. Velmi účinné jsou například feromonové lapače.

Konzervy

S konzervami potíže nebývají. Mají dlouhou trvanlivost a vydří téměř vše. Jen je nesmíme vystavovat přílišnému teplu třeba na přímém slunci. Po otevření ihned, respektive co nejdříve spotřebovat.

Polotovary

Polotovary se prodávají v mnoha podobách. Nejbezpečněji jsou proti kažení zajištěny ty v konzervách. Horší je to s polotovary, co mají být v lednici. Ale mnoho z nich lze zamrazit, když vidíme, že je do konce záruky prostě neuděláme. Například bramborové knedlíky, přichystané lasagne k dopečení nebo i masová směs na sekanou, to vše může jít do mrazáku.

A mrazit můžeme polotovary rovnou nebo po dovaření. Třeba zrovna masovou směs na sekanou je lépe nejdříve upéct a pak dát do mrazáku, třeba po jednotlivých porcích. Díky tomu budeme péci jen jednou, ale jíst vícekrát (ušetříme elektřinu).

Zavařeniny

Zavařeniny koupené i doma vyrobené je dobré skladovat v temnu. A raději v chladnějším prostředí. Ideální jsou suché sklepy, větrané špajzy. Pokud děláme zavařeniny doma, vždy důkladně poklepeme nehtem na víčko, zda dobře drží. Jak to poznáme? Ozve se vysoký a jasný zvuk vypovídající o podtlaku.

Pokud víčko nedrží, je zvuk hlubší a dutý. Ale zavařenu, jejíž víčko nedrží, rozhodně nemusíte vyhazovat. Dejte ji do lednice a spotřebujte během několika týdnů. Pokud jde o maso, tak do deseti dnů.

Koření a bylinky

Koření a bylinky potřebují sucho a temno. Některé bylinky je lépe zamrazit, například kopr nebo bazalku, protože sušením ztratí aroma. Jiné si v suchu přímo libují, třeba celerová nať nebo tymián. Bylinky lze snadno pěstovat doma a mít je k dispozici v podstatě kdykoliv. Přebytky usušit, zamrazit nebo i zavařit. Třeba naložený kopr je vynikajícím základem pro omáčky a polévky, sušená šalvěj pro změnu ozvláštní každé maso.